Развлечения

МОЯТ БЕРКОВСКИ БАЛКАН…

“Оттук окото волно прегради не намира.
Вселената пред мене покорно се простира.
Душата гордо диша. От тия планини
умът към него светло и голямо се стреми.”
“На Ком”, Иван Вазов

 

Еко пътеки и маршрути
Екотуризмът е възможност човек да пътешества, през което време да опознава традициите и културата на избраната от него туристическа дестинация.

Любителите на природата и гости на хотел ДЕМЕТРА могат да се възползват от следните предложения за еко дестинации:

  • Връх Ком (2016 м) е четвърти по височина в Западна Стара планина

Връх Ком е един от най-високите върхове в Северозападна България.

От Берковица до връх Ком се стига по асфалтов път или туристически екомаршрут. Разстоянието е 16 км. и може да бъде изминато за 4 часа и половина ходене пеша.

  • Хайдушки водопад

Под връх Ком на 9 км. от Берковица се намират няколко малки водопада. Това е местност, която се слави не само със своите водопади, но и с неописуемо красива природа.  До „Хайдушки водопад“ може да се стигне по асфалтов път или туристически екомаршрут. Разстоянието може да бъде изминато приблизително за 1 час и половина.

  • местност „Калето“

Местността „Калето“ е паметник на културата, който е с историческо и международно значение- атрактивна туристическа дестинация.

  •       Ашиклар – природна местност
  •       Клисурски манастир
  •       Петрохан
  • Ски туризъм

Ски екскурзия 2012 – не е просто спускане по добре отъпкана алпийска писта, а истинска възможност за всеки наш гост да опита ски крос, ски скокове, биатлон. Двете писти в района са добре поддържани. Пистата в Зона Ком се намира на 15 километра от хотела. Ски писта „Ашиклар“ разполага със ски-зона, подходяща за деца, които правят своите първи опити като скиори.

Гостите на хотел ДЕМЕТРА могат да ползват транспорт до ски-пистите.

  •  Риболов

Риболов и туризъм са две „неразделни“ понятия. Между риболов и туризъм има много общи елементи. Когато пътувате от един град  до друг или преодолявате внушителни разстояния пеша, за да намерите подходящото място за риболов, това не е нищо друго освен риболовен туризъм.

Реките (Берковска, Огоста, Бързийска) и язовирите (Замфировски, Берковски,Монтански) в района предоставят отлични условия за риболовен туризъм.